C-TPAT - Customs-Trade Partnership Against Terrorism

Sinds de aanslagen op 11 september 2001 zijn in Amerika de maatregelen om terrorisme terug te dringen flink aangescherpt, waaronder de controle op inkomende personen en goederen. Praktisch vertaald naar o.a. frequentere grenscontroles en meer administratieve rompslomp betekent dit voor internationaal handelende bedrijven extra druk op kostbare tijd en de daarmee gepaarde kosten.

Met dit gegeven hebben de Amerikaanse overheid en de handelsgemeenschap de handen ineengeslagen en C-TPAT ontwikkeld: een (vrijwillig en niet-certificeerbaar) programma ter bevordering van de veiligheid binnen de toeleveringsketen van importerende Amerikaanse bedrijven, welke onder meer een versnelde doorstroom bij de grenzen mogelijk maakt.

Deelname aan C-TPAT vraagt om de op- en inzet van beleid en procedures binnen de organisatie van zowel de importeur als die van andere schakels in de keten, gebaseerd op de volgende speerpunten:

  •  interne selectieprocedure m.b.t. zakenpartners (incl. fabrikanten, “product suppliers” en verkopers (“vendors”);
  •  containerveiligheid;
  •  fysieke toegangscontrole m.b.t. werknemers en bezoekers;
  •  veiligheid m.b.t. (toekomstige, huidige en oud-) werknemers;
  •  procedurele veiligheid (integriteit) m.b.t. transport, behandeling en opslag van vracht;
  •  fysieke beveiliging m.b.t. het bedrijfsterrein;
  •  IT-veiligheid m.b.t. wachtwoorden en aansprakelijkheid.

D.m.v. C-TPAT audits kan gemonitord worden dat aan bovenstaande eisen wordt voldaan om zo onwenselijke verrassingen bij de landsgrens te voorkomen.

Als geaccrediteerde/gekwalificeerde onafhankelijke partij wordt b2bSustainable al jarenlang ingeschakeld als tussenpersoon/partner om deze C-TPAT audits wereldwijd uit te voeren.

Indien u op zoek bent naar Nederlandstalige auditoren en/of meer informatie wilt over C-TPAT, kunt u ons op naast genoemd telefoonnummer bereiken, of laat uw telefoonnummer en/of emailadres achter [klik hier]. Wij nemen binnen 24 uur contact met u op.