SMETA - Sedex Members Ethical Trade Audits

SMETA is een breed en universeel sociaal-ethisch auditprogramma welke wordt ingezet en erkend door een groot scala aan multinationals. Tijdens de audit komen pilaren aan bod zoals Gezondheid & Veiligheid, Personeelszaken, Milieu en Integriteit. Het eindresultaat van de audit – een correctief actieplan en eindrapport – is eenvoudig te uploaden op het veilige en vertrouwelijke platform van Sedex, een internationale non-gouvernementele organisatie. Naast de kostenbesparende efficiëntie is het voordeel hiervan dat een bedrijf zichzelf sociaal-ethisch beter op de kaart zet en bovendien continue verbetering op dit gebied bewerkstelligt. Het bedrijf kan zelf bepalen voor welke partijen dit inzichtelijk is op Sedex.

Het is gebruikelijk dat multinationals auditbedrijven inzetten voor het coördineren en uitvoeren van supply chain-audits vanwege de grootschaligheid, welke vervolgens vaak weer worden uitbesteed aan lokale auditoren, zoals b2bSustainable. Bij SMETA bestaat ook de mogelijkheid om zelf (externe/gekwalificeerde) auditoren aan te wijzen, wat veelal gedaan wordt door het midden- en kleinbedrijf die de eigen organisatie en/of die van hun leveranciers willen controleren. Voordelen hiervan zijn de kortere lijnen, lagere kosten door het niet hoeven schakelen via een tussenpersoon en het zelf kunnen selecteren van (lokale) auditoren.

b2bSustainable heeft getrainde en dus erkende auditoren in dienst met internationale sectorspecifieke kennis en ervaring. Als één van de weinige Nederlandse auditorganisaties kunnen wij – behalve als derde partij – ook zelfstandig audits uitvoeren en de rapporten hiervan op Sedex uploaden, waardoor deze zichtbaar gemaakt kunnen worden voor (potentiële) klanten.

Indien u op zoek bent naar Nederlandstalige auditoren en/of meer informatie wilt over SMETA, kunt u ons op naast genoemd telefoonnummer bereiken, of laat hier uw telefoonnummer en/of emailadres achter. Wij nemen binnen 24 uur contact met u op.